Project Description

Zuckerberg San Francisco General
San Francisco, California

Zuckerberg San Francisco General is a nine-story, seismically protected (base isolation), state-of-the-art acute care hospital added to the UC San Francisco campus. This hospital tower brings a warm, healing environment with private patient rooms, abundant natural light, and a sunny rooftop garden. Award-winning design and the latest technology are combined to provided the best possible patient care.

This hospital addition provides a humanistic, culturally competent, and healing health service environment, and incorporates leading practices of sustainable design, patient comfort, cost effective construction, and efficient hospital operation. Building departments include diagnostic and treatment facilities, emergency trauma center, auxiliary support, and administration areas.

The concept design of the building was heavily influenced by the interior layout and operation of the hospital, as well as by the materiality and form of the neighboring historic buildings and is built to use 40% less water and 20% less energy contributing to the LEED Gold Certification achievement.

The overall building form consists of three primary components: a three-story, rectangular diagnostic and treatment podium, a six-story patient bed tower comprised of two offset half rounds, and a seven-story, parallelogram tower housing a majority of the hospital’s support, utility, and vertical conveyance systems as well as patient isolation rooms. The shape of each building component was selected for its effectiveness in accommodating the extensive program and for optimizing the operational flow and efficiency of every hospital department. The circular form of the patient tower opens up the building’s corners to permit expansive views of the outdoors and to maximize the view to the adjacent historic buildings.

The design features and materials on the exterior project a modern image while still complementing existing campus architecture. Horizontal perforated sunscreens encircle the glazed curtainwall facades of the patient tower to control solar heat gain. Vegetated, vertical sunscreens are incorporated at the podium and patient tower, not only to block morning and afternoon sun, but also to introduce nature into the building for a healing environment.

The skills and craftsmanship of Southwest Steel are evident throughout this project.

PROJECT INFO

  • 9-Story Acute Care + Trauma Center

  • 550,000 Square Feet

  • OSHPD

  • Contractor: Webcor Builders

  • Architect: Fong & Chan Architects

  • Engineer: Arup

  • LEED Gold

  • California Council Project of the Year

  • SEAoNC Award of Excellence

  • AISC People’s Choice Award

  • BUILD Architecture Awards Best Sustainable Design

  • BUILD Architecture Awards Best Master Planning

  • BUILD Architecture Awards Healthcare Building Project

  • APWA NorCal Awards Award of Excellence

  • ENR Best Project Northern California-Hawaii Region

  • SARA Design Award of Excellence